top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
Natural Beach

#9 - Je laatste koffie van de dag

Praktische Tips

  1. Laat 14:00 je koffiedeallijn zijn. Je laatste kop koffie na de lunch? Slim! Dit helpt niet alleen om ‘s avonds makkelijker in slaap te vallen, maar ook om je diepe, herstellende slaap te verbeteren.

  2. Alternatief: Later op de dag nog een 'oppepper' nodig? Probeer de middagboost te halen uit een korte wandeling, ademhalingsoefeningen of een korte fysieke energizer zoals 20 push-ups of 20 air squats.


Onderbouwing

Ik hou van koffie. Eerlijk, je mag me er bijna voor wakker maken. Een goede cappuccino in het weekend? Dat is voor mij puur genieten. Maar ik let wel op mijn timing — want cafeïne, de werkende stof in koffie, speelt een grotere rol in je slaap dan je denkt.


Hoe werkt Cafeïne eigenlijk?

Cafeïne lijkt qua structuur op adenosine, een stof die zich overdag ophoopt en je slaperig maakt. Normaal gesproken zorgt deze ophoping ervoor dat je ‘s avonds moe wordt en in slaap valt. Tijdens de slaap wordt adenosine weer afgebroken, waardoor je je na een goede nachtrust fris en alert voelt. Maar wanneer je koffie drinkt, hecht cafeïne zich aan dezelfde receptoren in je hersenen en blokkeert tijdelijk de werking van adenosine. Hierdoor voel je je minder slaperig, terwijl de adenosine zich op de achtergrond blijft ophopen.


Probleem: cafeïne verdwijnt niet direct uit je systeem.


Cafeïne heeft een halveringstijd van 3 tot 7 uur, afhankelijk van verschillende factoren. Voor de meeste mensen ligt dit rond de 5 à 6 uur. Dit betekent dat de hoeveelheid cafeïne in je bloed in die tijd halveert en wordt afgebroken door de lever, met behulp van het enzym cytochroom P450 1A2 (CYP1A2).



Wat betekent dit concreet?

  • Stel, je drinkt om 14:00 een kop koffie met 100 mg cafeïne:

  • Rond 19:00-20:00 zit er nog 50 mg in je systeem

  • Tegen 02:00 ‘s nachts is dat nog 25 mg—en dat kan nog steeds je slaapkwaliteit beïnvloeden.

Drink je laat op de dag koffie, dan blijven je adenosinereceptoren deels geblokkeerd, waardoor je je minder slaperig voelt en moeite kunt hebben met in slaap vallen.

 

Daarnaast vermindert cafeïne de tijd die je in diepe slaap doorbrengt. Die diepe slaap is essentieel voor herstel, geheugen en energie de volgende dag. Met andere woorden: een late koffie kan ervoor zorgen dat je niet alleen slechter slaapt, maar ook minder uitgerust wakker wordt.

 

Decafeïnekoffie dan?

Decafeïnekoffie lijkt een goed alternatief als je van koffie houdt, en ik ben er op zich niet tegen. Maar zelf laat ik ‘m liever staan. Hier zijn een paar kanttekeningen:

  • Chemische verwerking – Cafeïne wordt vaak verwijderd met oplosmiddelen zoals dichloormethaan of ethylacetaat. Hoewel er na het proces nauwelijks resten achterblijven, voelt het idee dat je koffie een chemische behandeling heeft ondergaan misschien niet prettig.

  • Placebo-effect – Veel mensen voelen zich toch alerter na decafé, simpelweg door het ritueel en de associatie met ‘actiever worden’. Dit kan nuttig zijn, maar het kan je ook misleiden: als je decafé ‘s avonds drinkt, kun je alsnog het gevoel hebben dat je moeilijker in slaap valt.

Wil je een echt cafeïnevrij alternatief? Kruidenthee of een ander warm drankje kan helpen om te ontspannen zonder je lichaam extra te belasten.

Of je nu kiest voor gewone koffie, decafeïne of iets anders, het gaat erom dat je bewust luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Kleine aanpassingen, zoals eerder op de dag stoppen met cafeïne, kunnen een grote impact hebben op je energieniveau en slaapkwaliteit.

Comments


bottom of page